CARNetova korisnička konferencija 2015

Cijeli program »

Dostupnost elektroničkih informacija osobama s oštećenjem vida

2. verzija
View File
pdf
235KB
prezentacija
View File
pptx
5.3MB

Treba li slijepim i slabovidnim osobama pristup informatičkim tehnologijama i uređajima tema je koja je već odavno apsolvirana. Na području osobnih računala pristupačnima za slijepe osobe izmijenilo se nekoliko etapa razvoja programske podrške koja bi računala učinila pristupačnima osobama s oštećenjem vida. Razvojem informatike općenito, širenjem globalne primjene računala i razvojem svijesti o potrebi prilagođavanja informatičkog sadržaja korisnicima s oštećenjem vida, u životima slijepih i slabovidnih osoba dogodile su se promjene koje su značajno utjecale na život i rad, školovanje i slobodno vrijeme onih kojima informatička tehnologija nije bila namijenjena u samom početku.Osobna računala i ICT rješenja koja stoje na raspolaganju slijepim i slabovidnim osobama učinili su epohalnu prekretnicu njihovog pozicioniranja u društvu, kao i nove perspektive u privatnom i profesionalnom okruženju. Vrlo je bitno obratiti pozornost da sav informatički sadržaj u digitalnom obliku zadovoljava jedno svojstvo koje se zove pristupačnost. Pristupačnost je pojam kojim se označava ne postojanje prepreka, manjih ili većih, u pristupu informaciji, odnosno da se ničime ne otežava korisniku, slijepom i slabovidnom u ovom slučaju, dostupnost elektroničke informacije. Elektronička informacija stvara se i producira na različite načine i kroz različite digitalne kanale, stoga je bitno, za svaki od tih načina, primijeniti odgovarajuće standarde pristupačnosti. Suradnjom s organizacijama i ustanovama koje prate nove tehnologije u ICT okruženju, a istovremeno imaju veliko iskustvo u radu s osobama s oštećenjem vida kroz edukaciju i tehničku podršku, moguće je sva idejna rješenja prilagoditi od samog začetka i time istovremeno pokazati kako se misli i na marginalne skupine u društvu.

Autor(i):

Danijel Baričević    
Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike
Hrvatska

Rođen sam u Zagrebu, 1974. godine gdje živim i radim. Oženjen sam i imam troje djece. Po struci sam programer poslovnih aplikacija, zvanje koje sam stekao prije gubitka vida. Sada sam 100% slijepa osoba koja se i nakon gubitka vida etablirala u informatičkom okruženju.
Kao slijepa osoba savladao sam čitače ekrana i većinu programskih rješenja koja pomažu slijepima u svakodnevnim aktivnostima te sam položio ECDL ispit.
Od 2012. godine radim u Udruzi HUPRT kao voditelj tehničke podrške korisnicima asistivnih tehnologija. Autor sam elektronskog priručnika "NVDA - 10 minuta do pristupačnog računala" izdanog 2013. godine
U direktnom radu sa slijepim i slabovidnim korisnicima stekao sam veliko iskustvo na području asistivnih tehnologija te se posvetio problematici elektronske pristupačnosti u svim segmentima i u svim kanalima distribucije.
Član sam mnogih specijaliziranih mailling listi diljem svijeta koje se bave problematikom pristupačnosti u ICT okruženju. Posebnu pozornost posvetio sam praćenju provedbi standarda pristupačnosti u web okruženju, na Android platformi i e-udžbenicima u Windows okruženju.
Udruga HUPRT je na UNDP-ovu inicijativu provela projekt testiranja web pristupačnosti službenih stranica gradova, članica Udruge gradova, kada sam na uzorku od 113 službenih stranica proveo detaljnu provjeru, a rezultate analitički obradio.
Svojim konzultacijama i testiranju sudjelovao sam u izradi projekta elektronskog pravopisa i njegovog usklađivanja po standardu pristupačnosti za slijepe korisnike: www.pravopis.hr te na izradi nove stranice predsjednice Republike Hrvatske: www.predsjednica.hr

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2013 Zakon Group LLC