CARNetova korisnička konferencija 2015

Cijeli program »

Sigurnost na Internetu - opasnosti koje prijete od nekontroliranog korištenja IK tehnologije, društvenih mreža i mobilnih aplikacija

2. verzija
View File
pdf
1.1MB

Kako je tehnologija postala sastavni dio obrazovanja, ali i života mladih ljudi, cilj ovog rada je prenošenje iskustva dobre prakse u nastavi kroz opis provedbe projekta "Opasnosti koje prijete od nekontroliranog korištenja IK tehnologije, društvenih mreža i mobilnih aplikacija".
Okruženje u kojem se učenici nalaze omogućuje im korištenje Interneta u SVAKOM trenutku. Od 62 učenika koji su sudjelovali u projektu, 96,8% njih_posjeduje smartphone s pristupom Internetu. Dakle, u svakom trenutku oni mogu doći do bilo koje potrebne informacije. Samim tim postavlja se problem nekontroliranog korištenja dostupne tehnologije. Ponukani dostupnošću korištenja IK tehnologije, društvenih mreža i mobilnih aplikacija, autorice su odlučile upoznati učenike s opasnostima koje vrebaju Internetom i zaštitom od istih.
Projekt je proveden u Zdravstvenoj školi u Splitu. Učenici prvih razreda (smjer medicinskih sestara, farmaceutskih i fizioterapeutskih tehničara) su tijekom realizacije projekta koristili web 2.0 alate te na taj način uspješno razvili digitalne kompetencije, usavršili prezentacijske vještine i uporabu engleskog jezika. Završna faza projekta bila je prezentiranje učeničkih radova u multimedijalnoj dvorani Zdravstvene škole pred većim auditorijem (učenici prvih i drugih razreda, nastavnici i roditelji učenika).
U ovom radu prikazani su ciljevi i ishodi učenja te nastavne metode koje su korištene u projektu te vještine koje su učenici razvili tijekom projekta. Anketa provedena nakon odrađenog projekta pokazuje pomake u svijesti učenika o opasnostima koje vrebaju s Interneta.

Autor(i):

Mirjana Gaćina Bilin    
Zdravstvena škola Split
Hrvatska

Završila MIOC i diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, smjer profesor matematike i informatike.
Zaposlena u Zdravstvenoj školi u Splitu od 2002. godine kao profesor matematike i informatike.

Suzana Ružić Mateljan    
Zdravstvena škola Split
Hrvatska

Diplomirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, smjer profesor matematike i informatike.
Zaposlena u Zdravstvenoj školi u Splitu od 2011. godine kao profesor matematike i informatike.

 

Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2013 Zakon Group LLC